Categorie: Mammachirurgie
Screen-detected mammacarcinomen hebben een andere tumor biologie en een betere prognose dan interval carcinomen, uitkomsten van de MINDACT-studie.
J.M.N. Lopes Cardozo1, 2, M.K. Schmidt3, L.J. van 't Veer4, F. Cardoso5, C. Poncet6, E.J.Th. Rutgers1, C.A. Drukker7
1Nederlands Kanker Instituut - Antoni Van Leeuwenho - Lokatie Amsterdam, AMSTERDAM, Oncologische chirurgie
2EORTC Headquarters, Brussel, Medical Department
3Nederlands Kanker Instituut - Antoni Van Leeuwenho - Lokatie Amsterdam, AMSTERDAM, Department of Molecular Pathology and Division of Psychosocial Research and Epidemiology
4UCSF Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center, San Fransisco, Department of Laboratory Medicine
5Champalimaud Clinical Center/Champalimaud Foundation, Lissabon, Breast Unit
6EORTC Headquarters, Brussel, Statistics Department
7Tergooi Ziekenhuis - Lokatie Hilversum, HILVERSUM, Chirurgie
Introductie
Borstkankers die ontdekt worden door het bevolkingsonderzoek zijn onafhankelijk geassocieerd met een betere prognose. Intervaltumoren hebben vaker een hoog risico biologie volgens de MammaPrint dan screen-detected tumoren. Het doel van deze studie is om te zien of deze associatie zich ook vertaald in significant andere metastasevrije intervallen.
Methode
Nederlandse borstkanker patiënten die hebben meegedaan aan de MINDACT-studie (EORTC 10041/BIG3-04) van 2007-2011, en hebben deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker werden geïncludeerd (n=1102). Verschillen in metastasevrij interval (DMFI) werden geëvalueerd voor tumoren met hoog, laag en ultra-laag risico biologie volgens de MammaPrint voor patiënten met screen-detected (n=754) en intervaltumoren (n=348), middels Kaplan Meier curves en Cox regressie modellen.
Resultaten
De mediane follow-up was 5 jaar met 52 events. In de groep screen-detected tumoren was er een zeer goed 5-jaars metastasevrij interval van 97,6% voor alle patiënten (zie figuur 1). In de groep intervaltumoren was het 5-jaars metastasevrij interval significant beter voor MammaPrint ultra-laag en laag risico tumoren in vergelijking met hoog risico tumoren (p=0.004)(zie figuur 2). In de groep patiënten met hoog risico tumoren werd een significant verschil gezien in het metastasevrije interval voor intervaltumoren vergeleken met screen-detected tumoren (p=0.0001) met een HR van 2.7 (95% CI: 1.3-5.9), na correctie voor klinisch risico (Adjuvant! Online) en adjuvante systemische therapie.
Conclusie
Alle screen-detected mammacarcinomen hebben een goede prognose, onafhankelijk van het MammaPrint profiel. Voor intervaltumoren wordt de prognostische waarde van MammaPrint bevestigd, en kan beleid volgens MINDACT worden toegepast. Als langere follow-up de goede prognose van screen-detected mammacarcinomen bevestigd, is herevaluatie van de rol van endocriene therapie in deze groep gerechtvaardigd.
Figuur 1: Metastasevrij interval (DMFI) voor patiƫnten met screen-detected tumoren uitgezet per MammaPrint profiel.
Figuur 2: Metastasevrij interval (DMFI) voor patiƫnten met intervaltumoren uitgezet per MammaPrint profiel.