NVvH Chirurgendagen 2020

ABSTRACT
Categorie: Traumachirurgie

Beoordeling van minimaal invasieve fixatietechnieken van collumfracturen; een single centre retrospectieve cohortstudie.

J. van de Stadt1, T. Horn1, A.P.A. Greeven1
1HagaZiekenhuis - Lokatie Leyweg, S-GRAVENHAGE, Chirurgie

Introductie

In deze studie is gekeken naar succesvolle uitkomsten en mortaliteit bij minimaal invasieve fixatietechnieken van collumfracturen. Twee technieken werden geanalyseerd; een dynamische heupschroef (DHS) en drie gecanulleerde heupschroeven (CHS). Een succesvolle uitkomst werd gedefinieerd als ‘behandeling waarna geen verdere chirurgische interventie nodig was binnen zes maanden na de initiële procedure’.

Methode

De data voor dit onderzoek werd gewonnen uit dossiers van patiënten die behandeld werden voor een collum fractuur bij de afdelingen Heelkunde of Orthopedie van een perifeer level 1 trauma centrum in Nederland. Patiënten die een behandeling ondergingen in de periode van 1 juni 2016 tot en met 31 december 2018 werden beoordeeld voor inclusie. Exclusie criteria waren pathologische fracturen en het gebruik van arthroplastieken. Van de 419 collum fracturen die in de gestelde periode behandeld werden in dit ziekenhuis zijn uiteindelijk 101 patiënten geïncludeerd.

Resultaten

77 patiënten werden behandeld met een DHS (76%) en 24 met CHS. In de DHS-groep was de mortaliteit 0%. In de CHS-groep was de mortaliteit 8% (n=2), hierdoor was er een groep van 22 patiënten met complete follow-up. Het verschil in mortaliteit tussen de twee groepen werd niet statistisch significant bevonden (p=.055). Het succespercentage van de behandeling was hoger bij gebruik van een DHS (87%, ngefaald=10) dan bij CHS (68%, ngefaald=7), ook dit verschil was niet statistisch significant (p=.054).

Conclusie

Kijkend naar het succespercentage en mortaliteit lijkt het gebruik van DHS de voorkeur te hebben over de keuze voor CHS. Echter, de resultaten waren niet statistisch significant. Toekomstige studies met grotere patiënten aantallen zijn noodzakelijk om te beoordelen of de uitkomsten tussen de twee behandelingen daadwerkelijk significant verschillen.