NVvH Chirurgendagen 2020

ABSTRACT
Categorie: Algemene chirurgie

Appendicitis op de eerste hulp: wat iedere algemeen chirurg (en radioloog) moet weten

P.P.N.M. Eijsvogel1, J. van Bastelaar2, S.J. Kuik3
1Zuyderland - Ziekenhuis Heerlen, HEERLEN, Chirurgie
2Zuyderland - Ziekenhuis Sittard-Geleen, SITTARD, Chirurgie
3Universitair Medisch Centrum Groningen, GRONINGEN, Kindergeneeskunde

Introductie

Appendicitis is een vaak voorkomende chirurgische aandoening, waarvoor echografie gewoonlijk wordt gebruikt als diagnosticum van voorkeur. Het doel van deze studie was om factoren te identificeren die invloed hebben op het resultaat van echografie bij patiënten die zich presenteren op de eerste hulp met een appendicitis.

Methode

435 patiënten die zich presenteerden op de twee spoedeisende hulp locaties van dit ziekenhuis in 2015 en 2016 met een pathologisch bewezen appendicitis acuta, werden retrospectief geëvalueerd. De uitslag van de echografie werd vergeleken met de uitslag van de postoperatieve pathologie uitslag na appendectomie. Multivariaat analyse werd verricht om te analyseren welke variabelen van invloed waren op de echografische conclusie.

Resultaten

Multivariaat analyse toonde dat aan dat de uitvoerder van het onderzoek (arts-assistent of specialist), tijdstip van de echografie (kantooruren of diensturen), ziekenhuislocatie en BMI onafhankelijke variabelen zijn, met een statistisch significante invloed op het resultaat. Specialisten hadden 2.2 keer zo vaak een correcte echografische diagnose in vergelijking met een arts-assistent.

Conclusie

Echografie is vaak het eerste onderzoek om een appendicitis te diagnosticeren. Uit deze studie blijkt dat de kans op een correcte echografische diagnose afneemt tijdens diensturen , bij een toenemende BMI of indien het onderzoek is uitgevoerd door een arts-assistent, wat belangrijk is bij de overweging voor beeldvorming.