Categorie: Colorectaal: benigne
Fecale continentie uitkomsten van de ileo pouch anale anastomose zijn geassocieerd met de type, hoogte en gefaseerde operatie procedure
J.E. Jonker1, H.S. Hofker1, M. Trzpis2, P.M.A. Broens3
1Universitair Medisch Centrum Groningen, GRONINGEN, Gastro-intestinale chirurgie
2Universitair Medisch Centrum Groningen, GRONINGEN, Chirurgie
3Universitair Medisch Centrum Groningen, GRONINGEN, Kinderchirurgie
Introductie
We onderzochten fecale continentie uitkomsten van patiënten die een proctocolectomie met een ileo pouch anale anastomose (IPAA) hebben ondergaan en de associatie tussen type en hoogte van de anastomose, de leeftijd ten tijde van operatie en de gefaseerde operatie procedure. Tevens onderzochten we de kwaliteit van leven van deze patiënten.
Methode
Dit is een cross-sectioneel retrospectief vragenlijstonderzoek van patiënten die een IPAA hebben ondergaan tussen 1992 en 2016 (N=133). Naar 101 geschikte patiënten werd een vragenlijst verstuurd (responspercentage van 64%). De Wexner score werd gebruikt om de ernst van de fecale incontinentie aan te geven (0 = geen incontinentie, 20 = volledig incontinent). De RAND-36 vragenlijst werd gebruikt voor het meten van de kwaliteit van leven. Er werd zowel 1-, 2-, als 3-fases operatie procedures uitgevoerd. Een handgelegde anastomose werd gemaakt ter hoogte van de linea dentata (0cm) met hierbij mucosectomie, anders werd er een gestapelde anastomose verricht, zonder mucosectomie.
Resultaten
Patiënten met handgelegde anastomosen (n=11, 17%) hadden hogere Wexner scores vergeleken met gestapelde anastomosen (10 versus 3, P=0.003). Distale anastomosen waren gecorreleerd met hogere Wexner scores (Figuur 1). Patienten die ouder waren ten tijde van de operatie hadden hogere Wexner scores, terwijl de tijd tussen de operatie en de vragenlijst geen invloed had op de Wexner scores (Figuur 2A,B). Kwaliteit van leven was het meest verminderd bij soiling.
Multipele lineaire regressie toonde dat de 2-fases operatie procedure zonder dubbelloops ileostoma geassocieerd was met hogere Wexner scores, tegenover de 3-fases operatie procedure (B=0.812, P=0.022), gecorrigeerd voor geslacht (P=0.008) en mucosectomie (P=0.002).
Conclusie
Mucosectomie, een meer distale anastomose tijdens IPAA en hogere leeftijd ten tijde van operatie waren geassocieerd met slechtere klinische uitkomsten voor fecale continentie. Soiling veroorzaakte de meeste vermindering in de kwaliteit van leven. Daarnaast lijkt een IPAA in 3 fases uitgevoerd de beste klinische fecale continentie uitkomsten te geven.
Figuur 1. Spreidingsdiagram van de Wexner score en de hoogte van de anastomose in centimeters
Figuur 2. A) Spreidingsdiagram van de Wexner score en de leeftijd ten tijde van operatie in jaren B) Spreidingsdiagram van de Wexner score en de tijd tussen de operatie en de vragenlijst in jaren