Categorie: Weke delen tumoren
Preoperatieve volume bepaling van weke delensarcomen met behulp van drie dimensionale modellen.
J.D. Generaal1, H.H. Glas2, M.G. Stevenson1, 3, J.F. Ubbels4, B.L. van Leeuwen1, L.B. Been1
1Universitair Medisch Centrum Groningen, GRONINGEN, Oncologische chirurgie
2Universitair Medisch Centrum Groningen, GRONINGEN, 3D lab
3Deventer Ziekenhuis, DEVENTER, Chirurgie
4Universitair Medisch Centrum Groningen, GRONINGEN, Radiotherapie
Introductie
In de toekomst kan het preoperatief schatten van tumorvolume helpen in het bepalen welke patiënten in aanmerking komen voor reconstructieve chirurgie na sarcoomresectie. Deze studie heeft als doel te onderzoeken wat de betrouwbaarheid van 3D modellen is om tumorvolume van weke delensarcomen in de extremiteiten te berekenen.
Methode
In deze retrospectieve studie zijn alle patiënten met een weke delensarcoom in een extremiteit geïncludeerd die zijn behandeld met preoperatieve radiotherapie en resectie (al dan niet met perfusie) tussen 1 januari 2016 en 1 oktober 2019 in een universitair medisch centrum. Voor al deze patiënten is het 3D tumorvolume gesegmenteerd vanuit de MRI beelden met behulp van Mimics (Materialise innovation suite). De 3D modellen werden gemaakt op de axiale T1-gewogen contrast-sequentie. Tumor volume werd geabstraheerd van de modellen. Gross tumor volume (GTV) werd uit de gefuseerde MRI-scan met de plannings CT-scan van de radiotherapie gehaald.
Resultaten
Zesenveertig patiënten zijn geïncludeerd. Kendall’s tau-b correlatie werd tussen het GTV en 3D tumorvolume berekend. Er is een sterke, positieve correlatie tussen het GTV en het berekende tumorvolume, τb = 0.786, p = ≤0.001.
Conclusie
Het GTV en 3D tumorvolume zijn sterk gecorreleerd. Met behulp van 3D modellen is het mogelijk om betrouwbaar tumorvolume te schatten. Daarom zal in de toekomst de invloed van tumorvolume op onder andere wondgenezingsstoornissen worden onderzocht, met als doel om preoperatief te bepalen welke patiënten baat hebben bij reconstructieve chirurgie.
A. De originele MRI-scan in de axiale T1-gewogen contrast-sequentie. B. De MRI-scan met segmentatie van de tumor. C. Het 3D model dat is gegenereerd vanuit segmentaties. D. Het uiteindelijke 3D model.