NVvH Chirurgendagen 2020

ABSTRACT
Categorie: Experimenteel

Miltzenuwstimulatie in de muis reduceert lokale inflammatie in de darm

D.J. Brinkman1, 2, R.A. Willemze2, O. Welting2, P.H.P. van Hamersveld2, T. Simon3, C. Verseyden2, S.E.M. Heinsbroek2, M.D. Luyer1, P. Blancou3, W.J. de Jonge2
1Catharina Ziekenhuis, EINDHOVEN, Chirurgie
2Amsterdam UMC, Amsterdam, Tytgat Instituut
3Université Côte d'Azur, Nice, Institut de Pharmacologie Moléculaire et Cellulaire

Introductie

Systemische inflammatie na abdominale chirurgie is geassocieerd met postoperatieve complicaties. Lokale inflammatie ligt ten grondslag aan complicaties zoals postoperatieve ileus en mogelijk naadlekkage. Experimentele studies laten zien dat miltzenuwstimulatie mogelijk anti-inflammatoire effecten heeft. Deze studie onderzocht het effect van miltzenuwstimulatie in een model van lokale inflammatie in de darm.

Methode

Muizen werden verdeeld in twee groepen (stimulatie- en placebogroep). Via een laterale abdominale incisie werd bij beide groepen een micro-elektrode geïmplanteerd rondom de arterie lienalis en omliggende zenuwbundels. Een darmontsteking werd veroorzaakt door het toevoegen van dextran natrium sulfaat (DSS) aan het drinkwater. De muizen in de stimulatiegroep werden gestimuleerd via de elektrode (6 keer per dag, middels een bifasische puls van 2 minuten per keer, 650 μA, 200 µs, 10 Hz). Gen- en eiwitexpressie van inflammatoire cytokines werden gemeten in het colon middels quantitative PCR en cytometric bead array. Klinische parameters waren de colon gewicht/lengte ratio en histologiescore.

Resultaten

Relatieve mRNA expressie van tumornecrosefactor (TNF)-α in het colon was verlaagd in de stimulatiegroep (0,44 vs. 1,00; p<0.01). Er was een trend te zien in lagere, maar niet-significant verschillende relatieve eiwitexpressies van TNF-α (0,4 vs. 1,9 pg/mg; p=0.57) en interleukine-6 (0,3 vs. 2,0 pg/mg; p=0.68) in de stimulatiegroep vergeleken met de placebogroep. De colon gewicht/lengte ratio, welke als maat gebruikt voor influx van immuuncellen en hoeveelheid oedeem, was lager in de stimulatiegroep (40 vs. 52 mg/cm, p=0.011). Ook was een trend te zien in lagere histologiescores geobserveerd in de stimulatiegroep (4 vs. 11,5; p=0.18). 

Conclusie

Miltzenuwstimulatie zorgde voor minder lokale inflammatie in de darm in vergelijking met een placebogroep. Toekomstige studies zullen moet uitwijzen of miltzenuwstimulatie veilig toepasbaar is in mensen en of dit postoperatieve complicaties kan verminderen door de inflammatoire respons te verlagen.

 

Relatieve mRNA expressie van TNF-α (A), IL-6 (B) en IL-1β (C) in de darm in de placebogroep (Placebo, n=16) en stimulatiegroep (Stim, n=15). Kolommen geven de mediaan weer, elk datapunt representeert één muis.

Colon gewicht/lengte ratio (A) en histologie (B) van de placebogroep (Placebo, n=16) en stimulatiegroep (Stim, n=15). Kolommen geven gemiddelde (gewicht/lengte) of mediaan (histologie) weer, elk datapunt representeert één muis.