Categorie: Hoofdhals en endocriene chirurgie
Het papillaire microcarcinoom van de schildklier in Nederland; tijd voor Active Surveillance?
S.P.J. van Dijk1, I. Loncar1, S. Kruijff2, R.P. Peeters3, A.F. Engelsman4, T.M. van Ginhoven1
1Erasmus MC - Lokatie Rotterdam, ROTTERDAM, Endocriene chirurgie
2Universitair Medisch Centrum Groningen, GRONINGEN, Endocriene chirurgie
3Erasmus MC - Lokatie Rotterdam, ROTTERDAM, Endocrinologie
4AMC - Lokatie Amsterdam, AMSTERDAM, Endocriene chirurgie
Introductie
Het papillaire microcarcinoom van de schildklier (mPTC) is ≤10 mm, heeft een uitstekende prognose en wereldwijd is een trend zichtbaar naar “active surveillance” (AS) in plaats van resectie. Wereldwijde richtlijnen verschillen echter sterk. Om Nederlands beleid te kunnen maken zijn meer dan duizend Nederlandse mPTC patiënten in kaart gebracht.
Methode
Vanuit de database van het Integraal Kankercentrum Nederland zijn alle geopereerde patiënten met een mPTC tussen 2005 en 2015 geïdentificeerd en gekoppeld aan data van het Pathologisch-Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief. Basiskarakteristieken en de aan of afwezigheid van lymfkliermetastasen (LKM) zijn in kaart gebracht. Drie categorieën werden gedefinieerd: 1) mPTC met preoperatieve lymfkliermetastasen, 2) mPTC in PA bij resectie voor andere benigne indicatie, 3a) een preoperatieve suspecte nodus ≤1cm (Bethesda 3,4 of 5) en 3b) preoperatief bewezen mPTC (Bethesda 6). Categorie 3 zou in aanmerking kunnen komen voor AS in plaats van een hemi-thyreoidectomie.
Resultaten
1012 patiënten (75% vrouw) zijn geïncludeerd met een mediane leeftijd van 50 [41-60] jaar. Groep 1 bestaat uit 142 patiënten met reeds preoperatief ontdekte LKM. Groep 2 bestaat uit 670 patiënten waarvan 20 patiënten (3%) LKM ontwikkelden. In groep 3a+b zitten 200 patiënten van wie 29 (14,5%) LKM ontwikkelden. Na initiële behandeling in groep 3a+b kreeg 4.0% (8/200) van de patiënten een recidief. Groep 3a+b zijn de patiënten die in aanmerking zou kunnen komen voor AS (Figuur 1). Multivariabele logistische regressie toont dat mannelijk geslacht, leeftijd ≤ 45 jaar en pathologische factoren onafhankelijke risicofactoren zijn voor LKM.
Conclusie
Met 650 schildklierkankers per jaar in Nederland is het aandeel mPTC’s geschikt voor AS in Nederland erg laag. De kans op LKM in deze groep is 14,5% en hiermee hoger dan omliggende landen. AS zou niet zomaar ingevoerd moeten worden, maar gepaard dienen te gaan met continue registratie van uitkomsten.
Verdeling van de verschillende groepen van mPTC over de tijd