Categorie: Colorectaal: maligne
Lokaal recidieven na implementatie van TaTME voor de behandeling van het rectumcarcinoom binnen een gestructureerd traningsprogramma
S.E. van Oostendorp1, H.J. Belgers2, B.T. Bootsma3, J.C. Hol3, 4, E.J.T.H. Belt5, W. Bleeker6, F.C. den Boer7, A. Demirkiran8, M.S. Dunker9, H.F.J. Fabry10, E.J.R. de Graaf11, S.J. Oosterling12, G.D. Slooter13, D.J.A. Sonneveld14, A.K. Talsma15, H.L. van Westreenen16, M. Kusters17, P.G. Doornebosch11, R.C.L.M. Vuylsteke12, HBAC Stockmann12, R. Hompes18, H.J. Bonjer3, C. Sietses19, J.B. Tuynman3
1Amsterdam UMC, locatie VUmc, AMSTERDAM, Gastro-intestinale chirurgie
2Zuyderland - Ziekenhuis Sittard-Geleen, SITTARD, Chirurgie
3VU medisch centrum, AMSTERDAM, Chirurgie
4Rijnstate Ziekenhuis - Lokatie Arnhem, ARNHEM, Chirurgie
5Albert Schweitzer Ziekenhuis - Lokatie Dordwijk, DORDRECHT, Chirurgie
6Wilhelmina Ziekenhuis Assen, ASSEN, Chirurgie
7Zaans Medisch Centrum, ZAANDAM, Chirurgie
8Rode Kruis Ziekenhuis - Lokatie Beverwijk, BEVERWIJK, Chirurgie
9Noordwest Ziekenhuisgroep - Lokatie Alkmaar, ALKMAAR, Chirurgie
10Bravis ziekenhuis - Lokatie Roosendaal, ROOSENDAAL, Chirurgie
11IJsselland Ziekenhuis - Lokatie Capelle aan de Ijssel, CAPELLE AAN DEN IJSSEL, Chirurgie
12Spaarne Gasthuis, Hoofddorp, HOOFDDORP, Chirurgie
13Maxima Medisch Centrum - Lokatie Veldhoven, VELDHOVEN, Chirurgie
14Westfriesgasthuis / Waterlandziekenhuis, HOORN NH, Chirurgie
15Deventer Ziekenhuis, DEVENTER, Chirurgie
16Isala Klinieken Zwolle, ZWOLLE, Chirurgie
17Amsterdam UMC - locatie VUmc, Amsterdam, Chirurgie
18AmsterdamUMC, locatie AMC, Amsterdam, Gastro-intestinale chirurgie
19Ziekenhuis Gelderse Vallei - Lokatie Ede, EDE GLD, Chirurgie
Introductie
De Transanale Totaal Mesorectale Excisie (TaTME) techniek voor de behandeling van patiënten met midden en lage rectumtumoren resulteert mogelijk in een betere kwaliteit van het specimen en vergroot de mogelijkheid van een sfincter sparende operatie. In Nederland is de techniek geïmplementeerd middels een gestructureerd trainingsprogramma inclusief proctoring.
Methode
De klinische, pathologische en oncologische resultaten van de eerste 10 consecutieve TaTME procedures in 12 participerende centra zijn prospectief gevolgd en extern geaudit. Een verlengd cohort in vier hoog volume centra is gevolgd om een leercurve effect te analyseren. Primaire uitkomstmaat was het optreden van een lokaal recidief.
Resultaten
Het implementatie cohort van 120 patiënten had een mediane follow-up van 21.9 maanden. In deze groep bedroeg de CRM+ 5% en was er een naadlekkage in 17.4%. Het lokaalrecidief percentage was 10% (12/120) welke optrad na een gemiddeld interval van 15.2 maanden en had in 8 gevallen een multifocaal aspect. In het verlengde cohort was het algehele lokaal recidief percentage 5.6%, na uitsluiting van de eerste 10 patiënten bedroeg dit 4.0%.
Conclusie
In dit implementatie cohort lijkt de TaTME geassocieerd met een hoog percentage multifocaal lokaal recidieven maar is er een acceptabel percentage in hoog volume centra. Dit suggereert dat de slechte uitkomsten eerder te wijten zijn aan suboptimale executie met mogelijke tumorspill dan de techniek zelf.