Categorie: HPB
De prevalentie van functionele gastro-intestinale aandoeningen in patiƫnten met ongecompliceerd galsteenlijden (PERFECT): een prospectieve, multicenter, observationele studie
C.S.S. Latenstein1, J.J. de Jong2, D Boerma3, E.J. Hazebroek4, 5, J.T. Heikens6, D. Hirsch7, J. Konsten8, F.A. Polat9, M.A. Lantinga2, C.J.H.M. van Laarhoven1, J.P.H. Drenth10, P.R. de Reuver1
1Radboudumc - Lokatie Nijmegen, NIJMEGEN, Chirurgie
2Radboudumc - Lokatie Nijmegen, NIJMEGEN, MDL
3Sint Antonius Ziekenhuis - Lokatie Nieuwegein, NIEUWEGEIN, Heelkunde
4Wageningen University of Research, Wageningen, Humane voeding en gezondheid
5Rijnstate Ziekenhuis - Lokatie Arnhem, ARNHEM, Chirurgie
6Ziekenhuis Rivierenland, TIEL, Chirurgie
7Rijnstate Ziekenhuis - Lokatie Arnhem, ARNHEM, MDL
8VieCuri - Lokatie Venlo, VENLO, Chirurgie
9Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, NIJMEGEN, Chirurgie
10Radboudumc - Lokatie Nijmegen, NIJMEGEN, Gastroenterologie & Hepatologie
Introductie
Symptomatisch galsteenlijden, functionele dyspepsie (FD) en prikkelbare darm syndroom (PDS) hebben een overeenkomstig klachtenpatroon. Het doel van deze studie is om de prevalentie van FD/PDS in patiënten met galstenen te bepalen en om de uitkomst na cholecystectomie in termen van afname van biliaire kolieken en abdominale pijn te onderzoeken.
Methode
In deze prospectieve, multicenter, observationele studie werden patiënten (>18 jaar) met buikpijn en echografisch bewezen galstenen geïncludeerd op de polikliniek chirurgie. De prevalentie van FD/PDS werd vastgesteld met de gevalideerde ROME-IV-vragenlijst, een biliaire koliek werd gedefinieerd door de ROME-III criteria en pijnvrij was gedefinieerd als een Izbicki Pijn Score ≤10. Patiënten met en zonder FD/PDS werden met elkaar vergeleken.
Resultaten
Van januari 2018-april 2019 werden 401 patiënten (52 jaar, 76% vrouw) geïncludeerd. In totaal voldeed 34.9% (140/401) van de patiënten aan de ROME-IV-criteria voor FD/PDS en 64.1% (257/401) aan de ROME-III criteria voor een biliaire koliek. In beide groepen was het cholecystectomie-percentage gelijk (73.8% in FD/PDS-groep vs. 75.5% in patiënten zonder FD/PDS, p=0.720). Na 24 weken follow-up werd in 93.9% van de patiënten met een cholecystectomie geen biliaire koliek gerapporteerd (91.4% in FD/PDS-groep, vs. 95.1% in patiënten zonder FD/PDS, p=0.220). 56.8% van de patiënten was pijnvrij na de cholecystectomie (40.7% in FD/PDS-groep vs. 64.4% in patiënten zonder FD/PDS, p<0.001).
Conclusie
Eén-derde van patiënten met galstenen voldoet aan de criteria van FD/PDS. In 94% werd geen biliaire koliek gerapporteerd na cholecystectomie, met gelijke uitkomst tussen patiënten met en zonder FD/PDS. Echter, het percentage pijnvrij is significant lager in patiënten met FD/PDS. FD/PDS verklaart mogelijk het lage percentage pijnvrije patiënten na cholecystectomie.