Categorie: Traumachirurgie
Traumaopvang tijden in een level 1 traumacentrum: een prospectief observationele studie
E. Berkeveld1, K. Azijli2, S.M. van Schoten3, F.W. Bloemers1, G.F. Giannakopoulos4
1VU medisch centrum, AMSTERDAM, Traumachirurgie
2VU medisch centrum, AMSTERDAM, Spoedeisende Hulp
3VU medisch centrum, AMSTERDAM, Sociale Geneeskunde
4AMC - Lokatie Amsterdam, AMSTERDAM, Traumachirurgie
Introductie
Tijd is een belangrijke factor in traumazorg. Binnen één uur interveniëren vergroot de overlevingskans. Literatuur toont aan dat het meten van opvangtijden het opvangproces kan verbeteren. Echter, bestaat er ondanks ontwikkelingen in opvangrichtlijnen geen recente data over opvangtijden. Deze studie voorziet een overzicht van opvangtijden in een level 1 traumacentrum.
Methode
Een prospectief observationeel onderzoek werd verricht in een level 1 traumacentrum over een periode van drie maanden. Trauma patiënten, met een leeftijd >= 16 jaar en overdag gepresenteerd op de traumakamer, werden geïncludeerd door observatoren. Opvangen verricht door zowel het grote- als kleine traumateam werden verzameld. Tijdsduur tot overdracht, diagnostiek, therapeutische interventie (o.a. intubatie, inbrengen thoraxdrain en aanleggen bekkenband) en de totale opvangtijd werden handmatig gemeten. Additioneel werd informatie betreft patiënt karakteristieken, comorbiditeit, traumamechanisme, type letsel, Injury Severity Score (ISS), bestemming na traumakamer en mortaliteit in de traumakamer verzameld.
Resultaten
In totaal werden 50 patiënten geanalyseerd. De gemiddelde overdrachtstijd van ambulance naar traumateam was 3.4 minuten (SD 1.13). Mediane tijd tot het starten van X-thorax, FAST of X-bekken was 8 minuten (IQR 2.42). Mediane tijd tot start van CT-scan was 25.1 minuten (IQR 5). De mediane tijd tot het starten van een therapeutische interventie was 9.4 minuten (IQR 9.1). Totale mediane traumakamer tijd inclusief CT-scan was 40.2 minuten (IQR 24.4). Gemotoriseerde verkeersongevallen (42%) en stomp letsel (92%) waren respectievelijk het meest voorkomende traumamechanisme en type letsel. Mediane ISS was 8 (IQR 9.2) De mortaliteit in de shockroom was 2% (n=1).
Conclusie
Dit onderzoek levert inzichten in opvangtijden van patiënten op de traumakamer en in de duur tot verschillende fasen binnen de opvang worden gestart. Gevonden totale opvangtijd en tijd tot CT-scan zijn vergelijkbaar met de literatuur. Vervolgonderzoek is aanbevolen met de koppeling aan prehospitale tijden om inzicht in ketenzorg te vergroten.