NVvH Chirurgendagen 2020

ABSTRACT
Categorie: Vaatchirurgie arterieel, veneus & diabetische voet

Beoordeling weefselperfusie middels nabij-infrarood fluorescentie met indocyanine groen voor en na revascularisatie

P. Van Den Hoven1, 2, F.S. Weller1, M. Van Der Bent1, M. Ruig1, S.D. Van Den Berg1, L.N. Goncalves1, S. Ooms1, J.S.D. Mieog1, A.L. Vahrmeijer1, J. van Schaik3, A. Schepers1, J.F. Hamming1, J.R. van der Vorst3
1Leids Universitair Medisch Centrum, LEIDEN, Chirurgie
2Alrijne Ziekenhuis - Lokatie Leiderdorp, LEIDERDORP, Chirurgie
3Leids Universitair Medisch Centrum, LEIDEN, Vaatchirurgie

Introductie

Nabij-infrarood (NIR) fluorescentie met indocyanine groen (ICG) is een veelbelovende techniek voor het beoordelen van weefselperfusie in patiënten met perifeer arterieel vaatlijden (PAV). In deze pilot studie werd onderzocht wat het effect is van een succesvolle revascularisatie op de uitkomsten van de NIR fluorescentiemeting.

Methode

NIR fluorescentiemetingen werden verricht vóór – en na revascularisatie (figuur 1). Na intraveneuze bolus toediening van 0.01mg/kg ICG werd gedurende 15 minuten de fluorescentie intensiteit op het dorsum van beide voeten gemeten met behulp van de Quest spectrum® camera. De tijd-intensiteitscurves werden geanalyseerd voor drie regio’s van interesse (ROI): 1. Hallux, 2. Dorsum van de voet, 3. Metatarsale 1 tot het bovenste spronggewricht (figuur 2). Uit de tijd-intensiteitscurves werden drie variabelen geëxtraheerd: 1. Ingress rate, 2.Slope, 3. Area under the curve (AUC) (Figuur 3). Resultaten voor en na revascularisatie werden met elkaar vergeleken.

Resultaten

15 patiënten ondergingen NIR fluorescentiemetingen na succesvolle revascularisatie (endovasculair: 8, TEA/bypass: 6, hybride: 1). Behoudens de AUC in ROI2 was er een significante verbetering van de drie fluorescentieparameters in alle onderzochte ROIs. Voor de AUC in ROI1 werd een duidelijk significante verbetering van de fluorescentieparameters aan de gerevasculariseerde zijde gezien in tegenstelling tot de niet-gerevasculariseerde zijde (pre: 1431 – post: 824, p=0.004 versus pre: 1311 – post: 1109, p=0.256). Ook in het niet gerevasculariseerde been werd een significante toename van de ingress rate gezien in alle drie ROIs. De enkelarm-index verbeterde significant aan de gerevasculariseerde zijde (0.67 versus 0.85, p=0.034).

Conclusie

De studie laat zien dat er een duidelijk significante stijging is van NIR fluorescentieparameters na revascularisatie in vrijwel alle ROIs. De AUC lijkt hierbij de meest geschikte parameter te zijn. Er is een groter cohort nodig om te onderzoeken welke fluorescentieparameters uiteindelijk voorspellend kunnen zijn voor klinisch succesvolle revascularisatie.

 

Figuur 1. Visuele output NIR fluorescentiemeting

Software analyse met ROIs en tijdintensiteitscurve

Tijd-intensiteitscurve met parameters