Categorie: Algemene chirurgie
De Huidsparende Operatietechniek voor Necrotiserende Weke Delen Infecties: een Systematische Review.
J. Suijker1, F. Nasroe2, A. Pijpe1, A. Meij-de Vries3
1Rode Kruis Ziekenhuis - Lokatie Beverwijk, BEVERWIJK, Brandwondencentrum
2Medisch Spectrum Twente - Lokatie Enschede, ENSCHEDE, Chirurgie
3Rode Kruis Ziekenhuis - Lokatie Beverwijk, BEVERWIJK, Chirurgie
Introductie
Grotere littekens zijn geassocieerd met afname van de lange termijn kwaliteit van leven. Hierom dient huidverlies als gevolg van een Necrotiserende Weke Delen Infectie (NWDI) beperkt te worden. Het gebruik van de huidsparende operatietechniek (radicaal debridement met sparen van alle vitale huid) is veelbelovend, mits deze de mortaliteit niet verhoogt.
Methode
Er werd een systematische review (PROSPERO CRD42019122286) van de literatuur uitgevoerd volgens de PRISMA methodiek. Gezocht werd in twee databases (Pubmed en Embase) naar alle synoniemen voor ‘NWDI’ in combinatie met (synoniemen voor) ‘huidsparend’.
Geïncludeerd werden alle Engelstalige studies waarin werd beschreven dat patiënten met NDWI huidsparend werden geopereerd. Geëxcludeerd werden niet-humane studies en case reports.
Selectie vond plaats door twee onafhankelijke onderzoekers. Indien er geen overeenstemming was, werd een derde onafhankelijke onderzoeker geraadpleegd. Kwaliteit van de studies werd bepaald met aan de hand van de criteria van Chambers.
Resultaten
We vonden 584 artikelen waarvan 24 over de huidsparende operatietechniek. Tien, allen retrospectieve case series, voldeden aan de inclusiecriteria. De kwaliteit van alle studies was laag volgens de gebruikte criteria.
In totaal werden 316 patiënten beschreven die behandeld werden met de huidsparende operatietechniek. Hiervan was 36% vrouw, de gemiddelde leeftijd was 51 jaar. De gepoolde mortaliteit was 9,5%. Het percentage dat in een later stadium primair gesloten kon worden (68%) was hoog.
In de enige vergelijkende studie (n=487, waarvan 257 huidsparend geopereerd) was de mortaliteit in beide groepen gelijk en het huiddefect significant kleiner in de huidsparend behandelde groep.
Conclusie
Op basis van de huidige beschikbare literatuur zijn er geen aanwijzingen dat huidsparend opereren bij NWDI leidt tot een hogere mortaliteit. Bovendien lijkt deze techniek te resulteren in een kleiner huiddefect en daarmee littekengrootte. Kwaliteit van huidige studies zijn matig en studies van hogere kwaliteit zijn nodig.