Categorie: Kinderchirurgie
Afwijkend neurologisch onderzoek bij kinderen met galgangatresie ten tijde van diagnose: resultaten van een prospectief nationaal cohort onderzoek
L.H. Rodijk1, A.F. Bos2, H.J. Verkade2, R.H. de Kleine3, J.B.F. Hulscher1, J.L.M. Bruggink1
1Universitair Medisch Centrum Groningen, GRONINGEN, Kinderchirurgie
2Universitair Medisch Centrum Groningen, GRONINGEN, Kindergeneeskunde
3Universitair Medisch Centrum Groningen, GRONINGEN, Hepato-pancreato-biliaire chirurgie en Levertransplantatie
Introductie
Kinderen met galgangatresie hebben een verhoogd risico op een gestoorde neuropsychologische ontwikkeling. Het doel van deze studie was het onderzoeken van de vroege neurologische ontwikkeling in kinderen met galgangatresie ten tijde van diagnose, door middel van Prechtl’s General Movement Assessment (GMA).
Methode
Tussen november 2015 en november 2019 werden alle kinderen die gediagnosticeerd werden met galgangatresie geïncludeerd in onze nationale prospectieve cohort studie. De motorische ontwikkeling van de kinderen werd vastgelegd middels video-opnames ten tijde van diagnose, d.w.z. voordat de kinderen een Kasai operatie ondergingen. De video-opnames werden geëvalueerd volgens Prechtl’s gevalideerde GMA, waarbij de aanwezigheid en de kwaliteit van spontane bewegingspatronen werden beoordeeld. De afkapwaarde voor een abnormaal bewegingsrepertoire werd gedefinieerd op basis van literatuur. Percentages abnormale scores werden vergeleken met twee referentiegroepen van gezonde leeftijdsgenoten. Resultaten worden weergegeven als aantal (%) of mediaan [min-max].
Resultaten
Vijfendertig kinderen (11 jongens) met galgangatresie werden geïncludeerd. Ten tijde van diagnose (post-menstruale leeftijd 47 [42-60] weken) toonden 16/35 (46%) kinderen een abnormaal bewegingsrepertoire. Het percentage abnormale bewegingsrepertoires was significant hoger (p<0.001) in kinderen met galgangatresie (46%) dan in twee gezonde referentiegroepen (10% en 18%, respectievelijk). Totaal en direct bilirubine levels waren 165 [87-364] µmol/L en 134 [72-334] µmol/L, respectievelijk. Kinderen met galgangatresie hadden een lengte Z-score van 0.05 [-2.90, 1.75], een gewicht Z-score van -0.52 [-2.50, -0.20] en een bovenarmsomtrek Z-score van -1.80 [-2.50, -0.20]. Statistisch significante relaties tussen het bewegingsrepertoire en klinische variabelen werden niet gevonden.
Conclusie
Bijna de helft van de kinderen met galgangatresie heeft een abnormaal bewegingsrepertoire ten tijde van diagnose. Dit suggereert dat de neurologische ontwikkeling al is aangedaan voor de Kasai operatie. Nauwlettende follow-up van kinderen met galgangatresie is noodzakelijk om te onderzoeken of vroege neuropsychologische interventie geïndiceerd is.