Categorie: Colorectaal: benigne
Laparoscopische lavage versus sigmoïdresectie voor geperforeerde diverticulitis met purulente peritonitis: drie-jaars follow-up van de LOLA-arm van de gerandomiseerde Ladies trial.
V.T. Hoek1, P.P. Edomskis1, P.W. Stark1, D.P.V. Lambrichts1, W.A. Bemelman2, J.F. Lange1, 3
1Erasmus MC - Lokatie Rotterdam, ROTTERDAM, Chirurgie
2AMC - Lokatie Amsterdam, AMSTERDAM, Chirurgie
3IJsselland Ziekenhuis - Lokatie Capelle aan de Ijssel, CAPELLE AAN DEN IJSSEL, Chirurgie
Introductie
Lange termijn resultaten van laparoscopische lavage voor geperforeerde diverticulitis met purulente peritonitis zijn schaars. Het doel van deze studie was het vergelijken van laparoscopische lavage met sigmoïdresectie gedurende drie-jaars follow-up van de LOLA-arm van de gerandomiseerde Ladies trial.
Methode
Binnen de LOLA-arm van de internationale, multicentrische Ladies trial werden patiënten met geperforeerde diverticulitis met purulente peritonitis gerandomiseerd tussen laparoscopische lavage en sigmoïdresectie (Hartmann-procedure of primaire anastomose). In aanvulling op de prospectieve éénjarige follow-up werd op retrospectieve wijze de verdere follow-up onderzocht tot een periode van drie jaar na randomisatie. De primaire uitkomst was het aantal re-operaties (inclusief stoma opheffing) binnen deze periode. Tevens werd gekeken naar het percentage stoma’s, percutane interventies, totale morbiditeit en mortaliteit.
Resultaten
Van de 88 oorspronkelijk geïncludeerde patiënten, konden 56 patiënten (lavage 27(48%), sigmoidresectie 29(52%)) worden onderzocht in de huidige lange-termijn studie. Na drie jaar was de kans op een re-operatie 43.5% lager in de lavage groep vergeleken met de sigmoidresectie groep (lavage 10(37%) versus sigmoïdresectie 19(66%), RR 0.565, 95%CI[0.323-0.988], p=0.033). Het aantal stoma’s was niet significant verschillend tussen beide groepen (lavage 3(11%) versus sigmoïdresectie 10(35%), p=0.058). Het aantal percutane interventies was hoger in de lavage groep (lavage 6(22%) versus sigmoïdresectie 1(4%), p=0.048). Totale morbiditeit (lavage 18(67%) versus sigmoidresectie 21(73%), p=0.640) en mortaliteit (lavage 6(22%) versus sigmoidresectie 7(24%), p=0.865) waren niet verschillend.
Conclusie
Op de lange termijn leidt laparoscopische lavage tot minder re-operaties ten opzichte van sigmoïdresectie als behandeling van geperforeerde diverticulitis met purulente peritonitis, zonder evidente verschillen in totale morbiditeit, mortaliteit of stomapercentages.