NVvH Chirurgendagen 2020

ABSTRACT
Categorie: Colorectaal: maligne

Naadlekkage na cytoreductieve chirurgie (CRS) en hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC).

TM Feenstra1, CJ Verberne1, N.F.M. Kok2, AGJ Aalbers1
1Nederlands Kanker Instituut - Antoni Van Leeuwenho - Lokatie Amsterdam, AMSTERDAM, Chirurgie
2Nederlands Kanker Instituut - Antoni Van Leeuwenho - Lokatie Amsterdam, AMSTERDAM, Oncologische chirurgie

Introductie

Naadlekkages zijn gevreesde complicaties van colorectale chirurgie en worden uitgebreid beschreven in de literatuur. Desondanks is er nog weinig bekend over de invloed van hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC) na cytoreductieve chirurgie (CRS) op het optreden van naadlekkages. Herkenning van risicofactoren voor naadlekkages in deze patiëntengroep kan perioperatieve chirurgische besluitvorming ondersteunen.

Methode

Een retrospectieve review werd uitgevoerd van een prospectieve database met patiënten die tussen 1 januari 2010 en 31 december 2018 een CRS-HIPEC ondergingen voor peritoneaal gemetastaseerd colorectaal carcinoom. Patiënten zonder pathologisch bewezen peritoneale metastasen of die een tweede HIPEC ondergingen werden geëxcludeerd. Uitkomsten waren het voorkomen van naadlekkage, daaraan geassocieerde morbiditeit, overall survival (OS) en disease-free survival (DFS).

Resultaten

Naadlekkages werden geobserveerd in 17 van de 165 (10.3%) patiënten en 17 van de 235 (7,2%) anastomosen, zonder dat de aanleg van meer anastomosen tot meer naadlekkages leidde. Er was geen relatie tussen pre- en perioperatieve factoren en naadlekkage, behoudens een toename van lekkages in patiënten die anti-VEGF therapie ondergingen met bevacizumab in de 60 dagen voorafgaand aan de ingreep (37.5% lekkage, P = 0.037). Ontlastende stomata beschermden niet tegen naadlekkage (10.5% lekkage) en werden regelmatig niet opgeheven in verband met ziekteprogressie of overlijden. Er werd geen relatie gevonden tussen naadlekkage en afgenomen OS of DFS in dit cohort.

Conclusie

Het risico op naadlekkage na CRS-HIPEC is vergelijkbaar met reguliere colorectale chirurgie, waarbij er geen cumulatief effect is van meerdere anastomosen. Daarnaast lijkt er geen indicatie voor het complementair aanleggen van ontlastende stomata en is het van belang dat de operateur op de hoogte is van eerdere behandeling met bevacizumab.

 

Tabel 1. Patiënt karakteristieken, eerdere therapieën en perioperatieve factoren en uitkomsten.

Tabel 2. Karakteristieken en uitkomsten van patiënten waarbij een ontlastend stoma is aangelegd gedurende de CRS-HIPEC.

Tabel 3. Postoperatieve morbiditeit en mortaliteit.