NVvH Chirurgendagen 2020

ABSTRACT
Categorie: Colorectaal: benigne

Wie zijn billen af kan vegen, kan ook zijn stomazakje legen

J.P.M. Schots1, Y.T. van Loon2, K. van Pelt1, H.J.T. Rutten1, J.W.A. Burger1, D.D.E. Zimmerman2, J.G. Bloemen1
1Catharina Ziekenhuis, EINDHOVEN, Chirurgie
2ETZ Tilburg - Tweesteden, TILBURG, Chirurgie

Introductie

Jaarlijks worden 7300 stoma’s aangelegd. Het merendeel van de patiënten ontvangt na ontslag thuiszorg, naar schatting kost dit €2200,- per patiënt. Om het aantal patiënten met thuiszorg te verminderen, zelfredzaamheid te bevorderen en zorgkosten te reduceren, introduceerden wij een stomazelfzorgproject bestaande uit intensieve, gespecialiseerde begeleiding bij het aanleren van stomazelfzorg.

Methode

Prospectief werden 171 patiënten geanalyseerd die na het aanleggen van een stoma in electieve setting op de chirurgische afdeling verbleven. Primaire uitkomstmaat was het aantal patiënten dat zonder thuiszorg naar huis gaat. Tussen januari en maart 2018 werd een nulmeting uitgevoerd waarna in juli 2018 het stomazelfzorgproject werd geïntroduceerd. Preoperatief worden patiënten en mantelzorgers uitgebreid voorgelicht en wordt geoefend op een fantoom met stoma. Postoperatief worden patiënten vanaf dag één gemotiveerd en intensief begeleid bij de stomazelfzorg volgens aangepast protocol.

Resultaten

Tijdens de nulmeting werden 24 stoma’s aangelegd. Gedurende de opname leegden 20 patiënten (83%) zelfstandig het stomazakje met een mediane start op postoperatieve dag zes [1-20]. Slechts vier patiënten (17%) verzorgden het stoma zelfstandig (plak vervangen en zakje legen), drie van hen hadden in het verleden reeds een stoma gehad. Het eerste jaar na implementatie werden 147 stoma’s aangelegd. 140 Patiënten (95%) leegden zelfstandig het stomazakje met een mediane start op dag drie postoperatief [1-17]. Volledig zelfstandige stomazorg bereikten 120 patiënten (86%). Tijdens de nulmeting ging 17% van de patiënten zonder thuiszorg naar huis, na implementatie was dit 71%.

Conclusie

Het stomazelfzorgproject heeft geleid tot een verviervoudiging van het aantal patiënten dat zonder thuiszorg naar huis kan. Naar verwachting leidt dit tot verbetering in zelfredzaamheid en kwaliteit van leven, én kunnen thuiszorgkosten jaarlijks met gemiddeld 11 miljoen euro worden gereduceerd. Wij zullen dit in de nabije toekomst verder onderzoeken.