NVvH Chirurgendagen 2020

ABSTRACT
Categorie: Algemene chirurgie

Normale inflammatie markers en acute appendicitis

J. de Jonge1, J.C.G. Scheijmans2, C.C. van Rossem3, A.A.W. van Geloven1, M.A. Boermeester2, W.A. Bemelman2
1Tergooi Ziekenhuis - Lokatie Hilversum, HILVERSUM, Chirurgie
2AMC - Lokatie Amsterdam, AMSTERDAM, Chirurgie
3Maasstad Ziekenhuis, ROTTERDAM, Chirurgie

Introductie

De diagnose appendicitis wordt gesteld op basis van kliniek, verhoogde infectieparameters en beeldvormend onderzoek. In enkele gevallen zijn deze infectieparameters echter niet verhoogd. Het doel van deze studie is om te beschrijven bij welke patiënten met acute appendicitis de preoperatief infectieparameters niet verhoogd zijn.

Methode

De data zijn afkomstig van een multicenter, prospectieve cohortstudie naar patiënten die werden geopereerd in verband met de verdenking op een acute appendicitis. Patiënten met een histopathologisch aangetoonde appendicitis werden in deze studie geanalyseerd. Van de patiënten met een leukocytengetal ≤ 11.0 x10^9/L en een CRP-waarde < 5.0 mg/L bij initiële presentatie in het ziekenhuis werden het klachtenpatroon, de preoperatieve beeldvorming, de peroperatieve bevindingen en de uiteindelijke diagnosen beschreven.

Resultaten

Tussen juni en juli 2014 werden 1975 patiënten geïncludeerd. In 1788 patiënten werd de histopathologische diagnose appendicitis gesteld en waren de infectieparameters bekend. Bij 33 patiënten (1.8%) waren zowel leukocytengetal als CRP-waarde niet verhoogd. Deze patiënten hadden vaker klachten die langer dan 2 dagen bestonden (33.3% versus 18.9%, p=0.045), minder frequent migratie van buikpijn (21.2% versus 42.4%, p=0.014) en minder vaak koorts (3% versus 20.6%, p=0.006) vergeleken met patiënten met minstens één verhoogde infectieparameter. Symptomen als misselijkheid, braken en lokale peritonitis waren vergelijkbaar. Bij 4 van de 33 (12.1%) patiënten werd een complexe appendicitis gezien (2 geperforeerd, 2 gangreneus).

Conclusie

De diagnose acute appendicitis in patiënten zonder verhoogd leukocytengetal en CRP-waarde is zeldzaam. De diagnose appendicitis, zelfs de gecompliceerde variant, kan echter niet volledig worden uitgesloten op basis van normale infectieparameters alleen. Bij klinische verdenking op appendicitis moet beeldvorming laagdrempelig worden overwogen.