NVvH Chirurgendagen 2020

ABSTRACT
Categorie: Kinderchirurgie

De CLAQ methode als voorspeller van symptomen in congenitale longafwijkingen

S.M. Hermelijn1, O.V. Dragt2, J.J. Bosch2, A. Hijkoop1, P. Ciet3, H.A.W.M. Tiddens2, R.M.H. Wijnen1, J.M. Schnater1
1Erasmus MC - Lokatie Sophia Kinderziekenhuis, ROTTERDAM, Kinderchirurgie
2Erasmus MC - Lokatie Sophia Kinderziekenhuis, ROTTERDAM, Kindergeneeskunde
3Erasmus MC - Lokatie Sophia Kinderziekenhuis, ROTTERDAM, Radiologie

Introductie

Consensus ontbreekt wereldwijd voor de behandeling van congenitale longafwijkingen. Voorspellende factoren die kunnen helpen bij de klinische besluitvorming worden mogelijk geïdentificeerd met de Congenitale Long Afwijkingen Quantificatie (CLAQ) methode, een nieuw objectief CT-quantificatie systeem.

Methode

CT-scans van patiënten met een congenitale longafwijking geboren tussen Januari 2000-2019 werden gequantificeerd met behulp van de CLAQ-methode. Een vierkant raster werd over 20 axiale CT-beelden van volumetrische scans geplaatst waarna alle afwijkingen per vakje gescored werd (Figuur 1). Hiermee werd het percentage afwijkende long berekend. Uitkomstparameters waren het ontwikkelen van symptomen en de SD-scores voor longfunctie en inspanningstolerantie (Bruce-loopbandtest) op de leeftijd van 8 jaar. Associaties tussen quantitatieve CT-parameters en uitkomst werden getoetst door middel van regressieanalyses.

Resultaten

Scoren van 124 CT-scans liet 60(49%) congenitale cysteuze longafwijkingen, 31(27 %) longsequesters, 27(21%) congenitaal lobair emfyseem en 1(1%) bronchogene cyste zien. Vierenveertig symptomatische patiënten (35%) werden geopereerd. Voor elke procent toename in longafwijking nam de kans om symptomatisch te worden toe met 12% (95% BI: 8-17%). Elke procent toename in longafwijking was geassocieerd met een 4% afname van FEV1 SD (95% BI: 2-6%) en 2% afname van FEF25-75  SD (95% BI: 1-4%). Er werd geen significante associatie gezien met de inspanningstolerantie. Alle significante resultaten hadden een p-waarde <0,05.

Conclusie

CT-quantificatie met behulp van de CLAQ-methode kan een nuttig hulpmiddel zijn bij klinische besluitvorming om het risico op toekomstige symptomen bij patiënten met een congenitale longafwijking te voorspellen.

 

CLAQ methode