NVvH Chirurgendagen 2020

ABSTRACT
Categorie: Colorectaal: maligne

SGM-101, een fluorescent anti-CEA antilichaam voor de intra-operatieve detectie van colorectaal carcinoom

R.P.J. Meijer1, 2, K.S. de Valk1, 2, M.M. Deken2, D.P. Schaap3, L.S.F. Boogerd2, C.E.S. Hoogstins2, M.J.M. van der Valk2, A. Farina Sarasqueta4, D.E. Hilling2, M. Kusters5, H.J.T. Rutten3, J. Burggraaf1, A.L. Vahrmeijer2
1Centre for Human Drug Research, Leiden, Chirurgie
2Leids Universitair Medisch Centrum, LEIDEN, Chirurgie
3Catharina Ziekenhuis, EINDHOVEN, Chirurgie
4AMC - Lokatie Amsterdam, AMSTERDAM, Pathologie
5Amsterdam UMC - locatie VUmc, Amsterdam, Chirurgie

Introductie

Het onderscheiden van weefsels blijft een uitdaging tijdens colorectale chirurgie, vooral bij een recidief of na voorbehandeling. SGM-101, een fluorescerend anti-CEA antilichaam, is ontwikkeld voor de detectie van colorectale tumoren. In deze studie is de optimale dosis en werkzaamheid voor SGM-101 bepaald voor de intra-operatieve detectie van maligne colorectale laesies.

Methode

Een multicenter onderzoek met oplopende doses (5-15 mg) en wisselende doseerintervallen (2-6 dagen) werd uitgevoerd bij patiënten met een primair of recidief colorectaal carcinoom. Alvorens gebruik werd gemaakt van fluorescentiebeeldvorming (Quest Spectrum Platform; 700 nm), werd  een conventionele inspectie (visueel en tactiel) van het abdomen uitgevoerd om de bekende en mogelijke additionele laesies te identificeren.

De prestaties van SGM-101 werden bepaald door de intra-operatieve tumor-to-background ratio (TBR) van elke laesie te berekenen en het fluorescentiesignaal met de histopathologische tumorstatus te correleren. Daarnaast werd bijgehouden of het initiële operatieplan werd gewijzigd op basis van alleen fluorescentie.

Resultaten

Bij 29 van de 36 patiënten geïncludeerde patiënten werd een fluorescent signaal gedetecteerd in de vermoedelijke tumor. Bij twee patiënten bleek dit vals positief.  Zeven patiënten waar geen fluorescent signaal in de tumor aanwezig was, hadden een complete respons na neoadjuvante therapie.

Er werden in totaal 97 laesies gereseceerd; 47 terecht-positieven, 2 vals-negatieven, 26 terecht-negatieven en 22 vals-positieven. Acht laesies in 6 patiënten werden alleen gezien met fluorescentie. Er werd een gemiddelde TBR van 1.9 gezien in de terecht-positieve laesies, bij injectie van 10mg SGM-101, 4 dagen preoperatief. Dankzij SGM-101 hadden 9 patiënten een wijziging van het initiële chirurgische plan.

Conclusie

SGM-101 detecteert, intra-operatief, aanvullende laesies en geeft wijzigingen van het chirurgische plan in bijna 1 op de 4 patiënten. Bovendien werd een negatief voorspellende waarde van 94% en een sensitiviteit van 96% gevonden. Deze resultaten tonen een veelbelovende basis voor de in juni 2019 gestarte internationale fase III-studie.

 

Preresectie was de tumor duidelijk zichtbaar zonder en met de fluorescentie camera. Na de resectie had de chirurg geen aanwijzingen voor positieve resectiemarges, maar detecteerde de camera fluorescentie in het wondbed. Dit bleek bij vriescoupe maligne.